Afscheid nemen

Iedereen kent het wel; het verlaten van een team of afdeling vanwege doorstroom, herstructurering, pensionering, of anderszins. En dan moet er afscheid worden genomen van gewaardeerde collega’s. Dit keer viel mij in om op Kierkegaardiaanse wijze afscheid te nemen. En daar heb ik me van te voren al lekker aan kunnen verkneukelen. Heb je binnenkort zelf een afscheid? Voel je vrij om onbeschaamd gebruik te maken van onderstaande voorzet.

Lieve collega’s, omdat ik het veel minder goed kan verwoorden dan anderen, gebruik ik de woorden van anderen om afscheid te nemen. Toevallig las ik net wat van Kierkegaard en leek het mij aardig om het op een wijze te doen die daarbij past: ik heb twee keuzen voor mijn ‘afscheidsspeech’, het leven bestaat tenslotte uit het maken van keuzen, aan jullie de eer die keuze te maken. 

Enerzijds heb ik een verhaaltje uitgekozen van Toon Tellegen¹, het nadeel is dat je spijt zult krijgen niet gekozen te hebben voor Kierkegaard.

Anderzijds heb ik de keuze voor een aforisme van de hand van Kierkegaard ², nadeel is dat je spijt zult krijgen niet gekozen te hebben voor Toon Tellegen.

Aan jullie de keuze, je zult er hoe dan ook spijt van krijgen.

 

Bij Toon Tellegen is het passend te eindigen met ‘en dus: ik ga jullie missen’. Bij Kierkegaard kun je aangeven dat mocht er een vacature voorbijkomen van de baan die je zojuist hebt verlaten, je zult overwegen er op te solliciteren.


Voetnoten

  1. Maar niet uit het hart, T. Tellegen, 2003
  2. OF/OF, S. Kierkegaard, 2007 – Kierkegaard zou het gepast hebben gevonden te benoemen dat het Aforisme afkomstig is van schrijver A.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s