Alles goed?

Binnenkomende mail: Alles goed?

Reactie: Daar vraag je me wat! Ik weet eerlijk gezegd even niet waar te beginnen. Je vraag is nogal veelomvattend. Wat bedoel je bijvoorbeeld met ‘alles’? Bedoel je alles wat bestaansgrond heeft? Alles wat zich afspeelt in de wereld? Alles wat ik beleef of voel of denk?  Alles wat ik hoop of wens? Of bedoel je alles wat te maken heeft met mijn (geestelijke) gezondheid? Je begrijpt; ik heb iets meer afbakening en kader nodig om ook maar een begin van een antwoord te kunnen formuleren.

Dan het tweede deel van je vraag: ‘goed’. Wat bedoel je eigenlijk met goed? Bedoel je een absoluut goed zoals in ‘goed en kwaad’? Of bedoel je ‘goed’ als synoniem voor ‘positief’ of meer als ‘prima’? Of foutloos, rechtschapen, kwalitatief, heel of gaaf?

Vervolgens mis ik duiding in de combinatie van gebruikte woorden. Afhankelijk van je antwoord op bovenstaande vragen – context en definitie is tenslotte van groot belang – zal duidelijk worden welke richting je op wilt met ‘alles goed’. Doel je bijvoorbeeld op een goed geweten? Of dat mijn leven loopt volgens verwachting? Of ik gelukkig ben? Mijn levensdoelen behaal? Er niets kapot is? Of ik in goede gezondheid verkeer? Er inmiddels vrede is op aarde? Of bedoel je te zeggen ‘ik vind alles goed’ of bedoel je je meer retorisch af te vragen of je alles wel goed vindt? Misschien zoek je met ‘alles goed’ antwoord op de filosofische vraag of ‘niets slecht’ is?

Kortom: leuke vraag, maar wat bedoel je eigenlijk?

In afwachting van je reactie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s